Jak se pere špinavá pověst, aneb naplňte nám misky

Nadace na ochranu zvířat na svém webu uvádí, že se snaží, pokud je to v jejich silách, hájit zájmy a práva zvířat a měnit situaci k lepšímu. Ptá se, zda vás trápí, když se setkáváte s krutostí a špatným zacházením se zvířaty, když vidíte jejich bolest a utrpení a jestli vám není lhostejný osud milionů zvířat, která každodenně trpí. (1) Mars Inc. na svém webu píše, že se řídí nejvyššími principy etiky v podnikání, což přináší řadu výhod nejenom samotné společnosti, ale také jednotlivcům a obchodním partnerům. (2) Ve svých TV reklamách předvádí roztomilá koťátka a svět plný sladkého štěstí. (3) Není divu, že se rozhodli k vzájemně výhodné spolupráci. (4) Ale dost už lichotek… Mars Inc. zadává a sponzoruje pokusy na zvířatech a Nadace na ochranu zvířat o tom ví. (5) Inu, ochrana zvířat se dá chápat různě. Třeba i jako spolupráce s těmi, kdo financují vivisekci.

Mars Inc. spolupracuje v oblasti pokusů na zvířatech v největší míře se střediskem Waltham (6), které je podle Walthamu domovem více než 250 psů, 600 koček a 200 ptáků a kde každé ze zvířat pravidelně provádí fyzická i psychická cvičení a dostává velkou dávku něžnosti. (7) Experimenty ve Walthamu jsou většinou považovány za nepříliš agresivní. Přesto se v jejich historii najdou i drsnější pokusy. Podle zprávy vypracované BUAV (8) byly v pokusu v roce 1980, na němž se Waltham podílel a který se týkal výzkumu taurinu, po 11 měsíců izolovány kočky. Výsledkem bylo mimo jiné nevratné poškození zraku u některých koček. (9). K tomuto něžnému pokusu jsem našel pouze krátký abstrakt. (10) Mimo to, vlastní Mars Inc. Symbioscience (11) a Fishcare (12). V těchto institucích se dělají pokusy na krysách, myších, rybách a dalších vodních živočiších. (13)

Při zjišťování vlivu proteinové stravy na výkon závodních chrtů na dostihové dráze použili něžní lidé z Walthamu 10 psů, z toho 2 byli ze studie odstraněni pro zranění utrpěné během experimentu. Zvířata byla od sebe po dobu trvání experimentu izolovaná (22 týdnů). (14) Podle BUAV boli vystavené potenciálne bolestivým procedúram odoberania krvných vzoriek z krčnej žily, vpichovania injekcií a merania teploty cez konečník. Konečný osud týchto psov nie je známy. (9)

Samotné závody chrtů nejsou pro zvířata žádným štěstím, ale jsou dobrý byznys. Tisíce štěňat, která nedosáhnou závodního standartu, jsou zabity. Každý rok je při závodech zraněno velké množství zvířat (uvádí se více jak 12 000 zranění jen v GB). (15) Dostihový vysloužilci jsou zjizvená zvířata s artrózou, játry a ledvinami zkurvenými dopingem a po svém vyřazení většinou někde zmizí. V roce 2006 byl v GB odhalen David Smith. Na jeho poli bylo zahrabáno až 10 000 závodních chrtů. Za jednoho si účtoval 10 liber. (16) V roce 1990 se podařilo Greyhound Protection League zachránit 22 z 56 chrtů nelegálně prodaných na pokusy do UC Davis. (17) Existují i organizace a různé iniciativy, které se snaží vyřazené psy zachránit a adoptovat. (18)

racinggreyhound

V jednom z pokusů v něžném centru Waltham bylo použito 21 psů, z toho 12 jich trpělo průjmy. Celkem 16 týdnů byli v izolaci a byla jim podávána experimentální strava, která se měnila každé 4 týdny. Byl jim pravidelně dělán klystýr a poté endoskopie. (19)

Velké množství pokusů financovaných Mars Inc. se týká výzkumu čokolády ve snaze prokázat její zdravotní výhody. (20)

48 dospělých samců potkana bylo krmeno intenzivní kakaovou dietou (high cocoa diets). Po 14 dnech byli zabiti. Předtím byli anestezováni oxidem uhličitým a byla jim odebrána krev srdeční punkcí. Výsledkem bylo potvrzení již dříve provedených pokusů, že kakao příznivě ovlivňuje oxidační procesy tkáně. (21)

UCSF (University of California San Francisco) potvrdila, že Mars Inc. v roce 2007 financovala výzkum zaměřený na účinky diety (kakaové flavanoly) a vystavení pasivního kouření potkanů na vaskulární reaktivitu. Míra vystavení kouře byla srovnatelná s běžným vystavením na místech, jako je bar, kuřácká zóna… atd. a to maximálně pouze jednu hodinu nepřetržitě, s tím, že projekt přidá data ke známým studiím vlivu kouře na zvířata. Podle výzkumníků a výzkumnic budou získané výsledky přinášet cenné poznatky o vlivu pasivního kouření na zdraví cév. Celkem bylo v průběhu tří let použito 1310 zvířat. (22)

V pokusu zaměřeném na výzkum paměti v souvislosti s flavanoly a zveřejněném v Journal of Neuroscience v roce 2007 (23) byly myši (mimo jiné) nuceny plavat v tzv. Morrisově vodním bludišti (Morris water maze), které navrhl Prof. Richard Morris v roce 1984 (24) a které se využívá k výzkumu paměti a prostorové orientace. Jedná se o kruhovou nádrž se zakalenou vodou, v níž je, jako jediná možnost úniku, těsně pod hladinou umístěna malá plošina. Ve vodním bludišti, proti pozemnímu, se nemůže zvíře ve vodě orientovat podle zanechaných pachových stop, nemůže nikde čekat ani si odpočinout. Musí plavat, hledat cestu z vody. Jinak riskuje utopení.

smallwtrwatermaze

V dalším experimentu na UCSF v roce 2005 podpořila Mars Inc. výzkum PQQ (pyrroloquinoline quinone), látky, u které byla v roce 2003 (T. Kasahara & T. Kato) vznesena teze, že je možným dalším vitamínem. Použity byly samice myší a jejich mláďata. Samice byly rozděleny na dvě skupiny – akviziční a kontrolní (akviziční měla zvýšený nebo snížený přísun p-chinonu PQQ, kontrolní byla krmena standardní laboratorní stravou). Myšata byla odstavena v 28dnech, sedm dní krmena standardním krmivem a v 35dnech po narození začalo testování.

V prvním experimentu se měřil dýchací kvocient (Měření RQ) – 35denní myšata byla nejprve vážena a umístěna do individuálních plexisklových komor o velikosti 200ml ponořených do vany s vodou. Teplota byla zpočátku na 28 stupních Celsia. V této teplotě byla ponechána 30minut. Pak byla teplota v komoře snížena na 16 stupňů v poměru jeden stupeň po pěti minutách. Součástí tohoto pokusu byla mitochondrická morfologie. Myšata byla zabita a jejich játra nakrájena na kousky cca 2mm X 2mm.

V druhém pokusu bylo podávání PQQ kombinováno s injekcemi DPI (Diphenyleneiodonium), látky způsobující oxidační stres (ztěžuje nebo ochromuje dýchání) a cytotoxické účinky (ničí buňky). DPI se hojně používá při pokusech na potkanech k blokování glukoneogeneze (sled reakcí v játrech a ledvinách navozený často hladověním, kdy se syntetizuje glukóza) a k blokaci dýchacích procesů v játrech.

Myšatům samcům a potomkům samic s deficitem PQQ , v 35 dnech po narození, denně podáváno PQQ po 10dní. Ihned po podání PQQ jim bylo injekčně podáno DPI. Ve 45 dni po narození: po 3 hodinách po podání injekcí byly vyšetřeny vzorky krve. V tomto období myším nebylo podáváno krmivo. Myši byly před zabitím zváženy, po zabití pitvány a vzorky krve analyzovány pro stav glukózy. V závěru bylo uvedeno, že myši s nižším přísunem p-chinonu měly malou nebo žádnou kontrolu nad dýcháním v poměru k myším s přísunem p-chinonu a že mitochondriální výtažek z plodu a novorozené myši mají velmi propustné vnitřní membrány. (25)

Mars Inc. sponzoruje i pokusy na zvířatech na Oxford University (26), a Harold Schmitz (27), který je hlavním vědeckým pracovníkem Mars Inc. (Chief Science Officer) byl hlavním kontaktem v USA při cestě Prof. Sira Garetha Robertse za financováním pokusů. (28)

SPEAK Campaigns

newboycott

http://www.speakcampaigns.org/articles/20060821MARS.php

Výzkumné ústavy UK a USA jsou silně propojeny. Podle zprávy pana GR z Oxfordské univerzity nazvané „Mezinárodní spolupráce vědeckých špiček – akademické partnerství UK s USA“ je hlavní postavou tohoto spolčení Dr. Harold Schmitz (na straně USA), technický ředitel společnosti Mars Inc. Tato společnost financovala výzkum Oxfordské univerzity v akademickém roce 2004/2005 částkou £235,002.74 dolarů.

Oxfordská univerzita zjevně sklízí plody z takovýchto rozrůstajících se partnerství. Jedním z nich je spolupráce s The Scripps Research Institute – největší soukromou výzkumnou institucí ve Spojených státech, známou též prováděním nejotřesnějších pokusů na mimolidských zvířatech.

Existuje rovněž spolupráce na úrovni britského Ministerstva obrany a amerického Ministerstva vnitřní bezpečnosti. I z tohoto úzkého spojenectví Oxfordská univerzita těží. V letech 2004/2005 obdržela od US Military značnou sumu, z níž byla část použita na provádění pokusů na zvířatech.

Při jednom z experimentů financovaném Air Force USA a publikovaném v roce 2004 byly dvěma makakům implantovány kovové cívky do blízkosti očí. Cívky byly k očím přichyceny, aby monitorovaly jejich pohyb. Tito dva makakové pak byli připoutáni na židlích používaných při pokusech na primátech s hlavami uchycenými ve speciálním zařízení. Během pokusů byli odměňováni vodou, což napovídá, že jim po dlouhou dobu před tím nebylo umožněno pít. To mělo zajistit jejich spolupráci během pokusů. Odměna v podobě vody byla samozřejmě poskytnuta pouze, pokud opice dělaly to, co od nich vivisektoři chtěli – to téměř jistě znamená, že byli oba makakové před pokusem silně dehydrovaní. (1) Zajímavé je, že výzkum nebyl veden nikým jiným než Colinem Blakemorem, jež svou kariéru postavil na oslepování koťat.

Nezapomeňme, že Mars Inc., známý v Evropě také jako Masterfoods je výrobcem krmiv pro zvířata jako Bounce, Cesar, Chappie, Frolic, James Wellbeloved, Katkins, Kitekat, Pal, Pedigree Chum, Royal Canin, Sheba, Techni-cal (US & Kanada), Whiskas. Pedigree (část Mars Inc) vyrábí také krmivo pro králíky a pro ptáky. Mars Inc je zodpovědný za zabíjení mnoha zvířat, převážně koček a psů ve svém výzkumném centru v Melton Mowbray v Leicestershire. Mimolidská zvířata zde žijí jako nástroje k pokusům celé roky. Mars pak vyrábí krmiva pro zvířata a vydělává miliony z jeho prodeje lidem, kteří žijí v láskyplných vztazích se stejnými zvířaty, jako jsou ta za zdmi laboratoří této firmy.

Mezi nejlépe prodávané cukrovinky Marsu patří: M&M’s, Snickers a tyčinka Mars. Dalšími jsou 3 Musketeers, Dove, Milky Way, Skittles, Twix a Starburst. Vyrábí i Combos a Kudos snacks a rýži Uncle Ben’s.

Reference:

[1] European Journal of Neuroscience 2004, Vol 19: 1055-1066

Překlad: Renata V.

Podobné spolčení, jako mezi Mars Inc. a Nadací na ochranu zvířat, tedy mezi firmou vyrábějící krmivo pro „mazlíčky“ a zároveň provádějící nebo podporující pokusy na zvířatech a mezi organizací proklamující se jakože ochrana zvířat, je spojení portugalské Liga Portuguesa dos Direitos do Animal a IAMS v projektu www.iniciativapet.com . Zřejmě pro ně účel světí prostředky.

Multinational Monitor zařadil v roce 2002 Mars Inc. mezi 10 nejhorších společností světa. Důvodem bylo spojení Mars Inc. s dětskou otrockou prací. (29, 30) Toto téma si nechám do některého z dalších textů.

Závěrem chci poděkovat všem, kdo mi pomohli s tímto textem. Byla to obrovská spousta informací a studií, kterými jsem se musel prohrabat a ani mě to moc nebavilo. Spíše rozesmutňovalo a sralo. Takže Mirovi, Petře a Renče děkuji za pomoc s překlady. Aničce za pomoc s překlady, zpracování abstraktů z pokusů viz (22) a (23) a hlavně za pohlazení.

Souvisejíci aneb komu se také vyhnout:

K petici Filipa Vávry a ohz

Otevřený dopis k jedné z mnoha ukolébavek pro blbé

(1) http://www.ochranazvirat.cz/27/czech/rubrika/kdo-jsme/

(2) http://rd.mars.com/Czech/cs/Who+we+are.htm

(3) http://www.whiskas.cz/obsah/tv-spoty/ ,

http://www.youtube.com/watch?v=RRESIYTRZzU&feature=channel ,

http://www.youtube.com/watch?v=rx8DO-yeUyA

(4) http://www.naplntemisky.cz/

(5) http://www.ekolist.cz/dotaz.shtml?x=219129

(6) http://www.waltham.com/brands.htm

(7) http://www.perfectfit.cz/filozofie-znacky/waltham.htm

(8) http://www.buav.org

(9) http://www.docstoc.com/docs/5178134/purina-dog-food

(10) http://www3.interscience.wiley.com/journal/119586357/abstract

(11) http://www.symbioscience.com/

(12) http://www.marsfishcare.com/

(13) http://www.mars.com/global/commitments/animal-welfare.aspx

(14) http://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/ajvr.2001.62.440

(15) http://www.greyhoundaction.org.uk/facts.html

(16) http://www.dailymail.co.uk/news/article-396015/The-killing-fieldsof-10-000-greyhounds-old-race.html ,

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article691452.ece?token=null&offset=0&page=1 ,

http://www.greyhoundaction.org.uk/NoJustice.htm

(17) http://www.greyhounds.org/gpl/contents/entry2.htm

(18) http://www.greyhoundrescuewales.co.uk/about/scale.htm

(19) http://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/ajvr.2002.63.617

(20) http://www.healthycocoa.com

(21) (Chronic consumption of a flavanol- and procyanindin-rich diet is associated with reduced levels of 8-hydroxy-2-deoxyguanosine in rat testes) Stáhnout plnou verzi studie

(22) Stáhnout plnou verzi studie

(23) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17537957 a

http://www.nutraingredients.com/Research/Flavanol-improves-memory-in-mice-study

(24) http://www.watermaze.org/

(25) http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/136/2/390

(26) http://speakcampaigns.org/sitepages.php?a=26 ,

http://www.oxfordanimalethics.com/about-the-centre/animals-and-oxford/

(27) http://www.mars.com/global/news-and-media/press-releases/news-releases.aspx?SiteId=94&Id=1508

(28) http://www.wolfson.ox.ac.uk/UK-US-Academic-Collaboration/GarethRobertsIPoREx.pdf , strana 18

(29) http://www.multinationalmonitor.org/mm2002/02december/dec02corp1.html

(30) http://www.knowmore.org/wiki/index.php?title=Mars

This entry was posted on Neděle, Červenec 18th, 2010 at 17.10 and is filed under ze života zvířat. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.