Zastavte vegetariánství veganstvím

Vegetariánství je pozitivní v tom, že odmítá konzumaci masa, a s tím spojené zabíjení, a negativní v tom, že neodmítá a napomáhá konzumaci mléka a vajec, a s tím spojenému utrpení a zabíjení. Mnoho lidí považuje veganství za součást vegetariánství. Nesouhlasím. Veganství překračuje vegetariánství nejen mírou vhledu na zbytečné utrpení a zabíjení zvířat, ale také svým potenciálem. Právě proto je důležité popularizovat a šířit veganství nikoli jako součást vegetariánství, ale jako samostatný kulturní směr.

Občas se setkávám s vegany nebo vegankami nekompromisně odmítajícími vegetariánství. U některých odmítnutí přerostlo až v pohrdání. Říkají mi, že vegetariánství nic neřeší a ničemu nepomáhá a já bývám zděšený tou snadností s jakou přehlédnou životy prasat, ryb a dalších zvířat, prostě to, co vegetariánství chrání a čemu se snaží neublížit. Zastavte vegetariánství veganstvím, ale mějte úctu k tomu dobrému, co vegetariánství dává. Není toho málo. Zároveň je nutné vysvětlovat, co je špatného na vegetariánství. Není toho málo.

Nejde přece jen o zabíjení zvířat.

Občas tupě hledím do prázdna a promítám si bateriové klece, vypelichané slepice, ukdákané a pološílené, degradované na vaječné mašinky nebo telata osamělá v boxech a okamžik, kdy jsem natáhl ruku a pohladil je po těle. Pak se někde setkám s nějakým vegetariánem nebo vegetariánkou a zase bývám překvapen tou jistotou s jakou mi tvrdí, že žádnému zvířeti neubližují.

Před pár lety přišel k našemu informačnímu stánku na ekojarmarku v Olomouci oranžový stoupenec Hnutí Hare Krishna, říkal, že maso a zabíjení, to všechno chápe, ale mléko je přece základ. Odpověděl jsem mu, že by neměl být takový materialista, že základem je soucit. Potom jsme chodili kolem stánku, já mu ukazoval fotografie dobytka a on mi říkal, že u nich se nechávají krávy dožít. Měl sebou cukroví na podnose, které s několika dalšími nabízeli lidem na jarmarku. Zeptal jsem se, jestli všechno mléko, co používají, berou takovým kravám. Odpověděl, že tolik krav nemají.

Neměli bychom zapomínat na podíl, který má vegetariánství na zabíjení zvířat. Stejně tak mají vegetariáni a vegetariánky plnou odpovědnost např. i za slepice umírající vysílením při snášce vajec. Stejně mají odpovědnost za kohoutky zlikvidované přímo v líhních plynem nebo rozemletím za živa, protože kohoutci vajíčka nesnášejí, tudíž jsou zbyteční.

U mnoha lidí, s kterými jsem se setkal, je propagace vegetariánství přijatelnější z taktických důvodů. Je to pojem veřejnosti známý. Když se řekne veganství, mnohem méně lidí ví o co jde. Mlčením se to nezmění.

This entry was posted on Pondělí, Září 6th, 2010 at 7.36 and is filed under empatie, eseje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

One Response to “Zastavte vegetariánství veganstvím”

  1. Michal Kolesár: Zastavte vegetariánství veganstvím « Indymedia Česká Republika Says:

    [...] http://michalkolesar.net/?p=15 [...]