Vegan v kriminále

To si k Vám někde přisedne Bretschneider nebo hned dva, dáte se do řeči a za chvíli máte život posraný jako obraz císaře pána. (1) Že doba se mění a s ní i fízlové? Akce Fénix Vás může přesvědčit o opaku. (2)

Před pár dny mi přišel mail od sestry jednoho z uvězněných:

Dobrý den,
jmenuji se Pavla B. a jsem sestra Martina I. který je umístěn ve Vazební věznici Praha Pankrác. Je obviněn z něčeho, co nespáchal, ale podle Policie plánoval za pomocí minimálně 2 tajných agentů Policie ČR. Případ je stále ve vyšetřování, více se dozvíte v prohlášení a z webu antifenix - http://antifenix.noblogs.org/

Můj bratr je mnohaletý vegan. Bohužel Vazební věznice Praha Pankrác mu veganskou stravu odmítá připravovat a to buď z technických důvodů, nebo z omezených finančních rozpočtů.

Prosím Vás o přečtení tohoto prohlášení a udělení souhlasu, že mohu připojit váš podpis na konec prohlášení.

V případě že se rozhodnete toto prohlášení jakkoliv šířit, budu ráda.

Prohlášení s názvy organizací, které udělí souhlas, budu předávat nejen Vazební věznici Praha Pankrác, ale také Ředitelství věznic, ministru spravedlnosti, ministru vnitra a na ligu lidských práv.

Tento krok současně považuji i za pomoc jiným, kteří se mohou v podobné situaci ocitnout.

Pomozme společně přesvědčit státní orgány o smyslu etického veganství, které je nezbytné začít konečně akceptovat. Mělo by dojít k nápravě a veganská strava by měla být standardně přístupná všem.
……………………………………

A tady je část dopisu, který Martin poslal z kriminálu:

Děkuji vám za zaslaný balíček s veganským jídlem, vzhledem k situaci se stravou zde přišel vhod, velice mě potěšil a udělal mi radost.

Nadále mi nebyla zpřístupněna veganská strava, jako prvořadou jsem ji uváděl ve všech asi pěti žádostech ústních i písemných. Teď mám vegetariánskou stravu zcela bez výživových hodnot (kromě neochucené sóji), na snídani dostávám skoro každé ráno sýr a jablko (někdy pomeranč, papriku nebo rajče po jednom kuse). Na oběd polévku z masového vývaru, někdy jsou jenom vodové, někdy s kousky zeleniny nebo nudlemi, ale nejím to. Druhé jídlo jsou většinou omáčky, které obsahují menší kousky masa. Odebírám jen sóju, kterou si dochucuji. Večeře jsou někdy veganské, ale to jsou spíš výjímky. Pokud si nejsem stoprocentně jistý, tak to opět nejím. Ústavní stravu nejím skoro nikdy, nadále si chystám veganské jídlo na cele ze surovin, které kupuju v kantýně každou středu nebo při návstěvách.

Celou dobu se snažím ať už oficiální, nebo neoficiální cestou domluvit, vysvětlit svoje důvody (8 let bezmasé stravy, etické přesvědčení) místnímu doktorovi, který mi lže. Nejprve tvrdil, že to on jako doktor schvaluje diety (veganská strava ale není dieta), ale nechtěl pochopit moje důvody. Po nějakém čase jsem ho opět navštívil a ústně jsem žádal o veganskou stravu, opět jsem zdůraznil svoje důvody, které ho ale nezajímaly. Začal mě prohlížet po zdravotní stránce a poslal mě na ultrazvuk. Místo věčného dohadování jsem chtěl dosáhnout nějakého rozumného řešení, ale doposavad bez úspěchu.
Při žádostech jsem uváděl, že moje žádost o „stravu, kterou požaduji, není (zatím) z důvodů zdravotních”. Doktor tvrdil, že žádosti o stravu neschvaluje.

Tou radou jsem se řídil, když jsem podával asi čtvrtou žádost a jako prvořadou jsem uváděl veganskou stravu, druhou pak vegetariánskou. Jak zmiňuji na začátku, vegetariánská strava mi byla přiznána, ale skončilo to u kartičky s označením „VE”.

Přes mého advokáta podával jsem žádosti o veganskou stravu, a stálo tam, že „jedině doktor rozhoduje o dietách a jen po dobu, kdy je to nutné, a veganská strava neobsahuje vitaminy a živiny pro tělo potřebné”.

Asi není třeba dál komentovat, další postup zvažujeme a rozhodně budu nadále požadovat veganskou stravu.
…………………………….

1) Jaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války
2) http://antifenix.noblogs.org/

This entry was posted on Pondělí, Leden 18th, 2016 at 19.53 and is filed under od mých blízkých. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.