Záchranná akce LXIX (Duben 2023)

Je půl třetí ráno, když píšu tyhle řádky. Ani nevím, kolik dní už minulo od téhle záchrany. Čas v tomhle případě nehraje roli. Uvnitř sebe cítím, jako by to bylo včera.

Zastavuju autem daleko od objektu, kde si vystoupí zbytek týmu. Jedu zaparkovat a snažím se co nejrychleji dorazit na domluvené místo k ostatním. Po několika minutách vcházíme do lesa. Cestu máme předem označenou.

Text Lukáš Krása

Po kliknutí na obrázek vstoupíš do galerie.

Konečně jsme na místě, u haly plné krocanů. Dnes máme domov pro pět z nich. Hlídky jdou na svá místa a já s Michalem jdeme vyřešit, jak se dostaneme dovnitř. Nacházíme malý, špatně přístupný otvor. Ani jeden nechápeme, jak se tím protáhnout a zároveň brát zvířata, ale je to jediná možnost. Sundavám ze sebe co nejvíc oblečení a vybavení, abych se nezahákl o mříže. Michal mi udělá stoličku a pak mě doslova strká dovnitř. Nemohu se protáhnout ani na několik pokusů a když už to vypadá, že budu uvnitř, zjistím, že bych se sám nedostal zpátky.

Trvá to dlouho a přemýšlíme, že se vrátíme příště, jenže ten večer nebyl nikdo připravený odejít s prázdnou taškou. Po několika dalších pokusech visím zaháknutý za kotníky. Tělo uvnitř, nohy venku.

Rozhlížím se a vidím tisíce malých dětí. Natahuju pomalu ruce a čekám. Buď to, nebo propadnout dovnitř.

Pouze jejich zvědavost zapříčiní, že přijdou blíže, abych je mohl po jednom vytáhnout. Těch pět z nich si doslova přišlo pro svobodu.

Bereme tašky a odcházíme.. Jenže se stane něco, co jsem do té doby neznal. Sedám si na zem, brečím a nemohu jít dál. Ostatní nechápou co se děje a ptají se, jestli nejsem nějak zraněný. Nejsem, jen vidím obličeje a oči všech ostatních, kteří tam zůstali… zůstal jsem tam taky.

This entry was posted on Úterý, Duben 4th, 2023 at 15.57 and is filed under otevřená záchrana. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.