Kožešinová farma: Lejšovka (září 2006)

Každý rok je pro zákaznice a zákazníky kožešinového průmyslu zabito více jak 50 000 000 zvířat. (Nejsou započítání králíci. Odhaduje se, že ročně se jich na světě narodí a je zabito asi 180 000 000.)

Zhruba 70 % všech kožešin z komerčních chovů pochází z více než 6 000 evropských farem.

Pro výrobu jednoho kožichu je zabito asi 15-20 lišek nebo 60-80 norků.

Velká část zvířat je zabíjená (až 90% lišek), aby se z jejich kůže a srsti staly lemy na kabáty, bundy nebo boty.

Povolené způsoby zabíjení jsou usmrcení elektrickým proudem, projektily pronikajícími do mozku, zabití plynem nebo směsí plynů a smrtelné injekce. V praxi se mnohdy používají levnější metody jako úder do hlavy tupým předmětem, zlomení vazu nebo uškrcení. Zabíjení zvířat na farmách není nijak kontrolované.

Zvířata na farmách žijí v rozporu se svými přirozenými potřebami. Např. liška obecná obývá ve volné přírodě teritorium o rozloze 5 - 50km² podle úživnosti konkrétního místa. Denní pohybový průměr je 6km. Na farmách jim zbývá minimální rozměr klecí 240 cm x 105 cm x 60 cm (délka, šířka, výška).

Kožešinový průmysl profituje ze zbytečného násilí. Ze zajetí, strachu, fyzické i psychické krutosti a ze zabíjení. Toto zbytečné násilí se prodává jako přírodní, luxusní a sexy zboží. Je výrazem nadřazeného a dominantního lidství s právem bezohledného chování k jiným zvířatům.

Kožešinový průmysl je součást průmyslu zneužívající zvířata jako zdroj zisku. Zvířatům se bere svoboda a/nebo život, aby se stala jídlem (maso) nebo producentkami jídla (mléko, sýry, vejce), oblečením (kůže, srst), ze zvědavosti nebo kvůli získání pochybných informací (vivisekce) nebo kvůli zábavě (zoo, cirkus, lov).

Doporučení:
Neubližuji, kde nemusím.

preview image

This entry was posted on Pátek, Prosinec 19th, 2008 at 12.57 and is filed under investigace. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.