Jak se mají zachráněné kachny

Dostal jsem zprávu o kachnách osvobozených při XXV. záchraně. Jaký je jejich život po dvou měsících a jak to zamávalo s chlapem, který se o ně teď stará. Neměl žádnou předchozí kachní zkušenost. Jen měl místo a udělal z něj domov. Děkuji jemu i všem ostatním, kteří dali domovy. (MK)

Po kliknutí na fotografii vstoupíš do galerie.

Zprávy z domova (anonym)

Je neděle odpoledne, nikde nikdo, jen já a čtyři kachny, které se společně vyhřívají na slunci, pozorují pohyb okolního listí, poslouchají zpěv ptáků, šum větru a vnímají každý nový okamžik, který by jinak neměly šanci, protože byly původně odkázány na život v koncentračním táboře, kde je společně s dalšími tisíci nečekalo nic jiného, než smrt.

Jsou už celkem veliké, ale věkem i duší jsou to stále ještě „děti”, stejně, jako třeba tzv. brojlerová kuřata. Každým dnem objevují nové věci a zážitky, které jsou jinak naprosto přirozené, ale pro ně naprosto neznámé. Například koupání a pobyt ve vodě.

Nevím, k čemu bych to přirovnal, ale při pozorování těch prcků, když se koupou a pečují o své peří, které jim prakticky chybělo, se na chvíli přeneseš do jiného světa a zapomeneš na veškeré problémy, které tě trápí. Vidíš tu radost, když jedna skočí do vody, čvachtá se, najednou vyběhne na trávu, mává křídly a rychle zase skočí do vody. Pak další a další. Celý den se dají pozorovat bez jediného slova.

Když se po večeři všechny společně přesunou do hnízda ke spánku, kde čekají na nový den, já si zas a znovu uvědomím, že drtivá většina tuhle možnost nemá a přepadne mě smutek a nasrání.

Podle fotek a vyprávění z celé záchranné akce, si můžu zkusit představit, co se v jejich životě odehrálo/neodehrálo a vím jedno, nikdo z nás, by to určitě zažít nechtěl.

Takže prosím každého, kdo má tu možnost poskytnout domov třeba jen pro jedno zvíře, morče, psa, slepici, to je jedno, udělejte to.

Uvidíte hned po pár minutách, že to má smysl. PRO NĚ, to má smysl.

Díky všem, kteří se tak rozhodnou a hlavně díky těm, kteří jen nemluví a zvířata opravdu zachraňují a odnášejí vstříc novým, svobodným zítřkům, bez lidské krutosti a nadřazenosti.

…..

Pokud váháte kvůli tomu, že nemáte zkušenosti s chovem slepic, nebo kachen, není se čeho bát. Veškeré informace najdete na internetu a naučíte se je za pochodu. U mě to bylo stejné.. Stačí pečlivě pročítat různá chovatelská fóra a diskuze. Často sleduji např. www.ifauna.cz , kde jsou spousty informací.

Pokusím se napsat pár začátečnických rad a postřehů, který jsem za ten čas, co tu společně s kachnama trávíme, stihl zaznamenat.

JÍDLO: Kupuji granulovanou směs pro nosnice, kterou mají kachny k dispozici celý den a ujídaj, jak se jim zachce. Existuje samozřejmě směs i pro kachny, takže můžete koupit přímo tu, jen pozor na složení kvůli živočišným tukům, případně GMO, nebo rostlinnému oleji. To už je na Vás.

Taky tu mám pytel pšenice. Tou „dokrmuji”, většinou na noc. Pšenici buď namáčim, vařim, klíčim. Způsob krmení střídám.

Někdy jí ke konci dne přimíchám do granulí, jindy smíchám s vařenýma bramborama a nastrouhanou zeleninou, případně nasypu samotnou do hrnce s vodou. Kachny se tím zároveň zabaví, když musí lovit pod hladinou. Na zimu je dobrá taky kukuřice.

Dále je neošidím o nastrouhaná jablka, hrušky, řepu, namleté lněné semínko, listy od kedlubny, mrkve atd.. Nedoporučuje se nic slaného, respektive zbytky slaných jídel z kuchyně. Často chodí po zahradě a rýpou v zemi, takže si taky „něco” najdou. Neměla by chybět hrst kačíku, který podporuje trávení. Kupuju jemný a střední písek, který míchám společně.

VODA: Určitě jedna z nejdůležitějších záležitostí. Je několik možností, jak tohle vyřešit. Na internetu spousty inspirace..

Někdo má zakopanou vanu v zemi, dětský plastový bázének, nebo pískoviště. V ideálním případě rovnou jezírko. Důležitý je, aby se jim do vody a z vody dalo dobře zalézat/vylézat, když se unaví, nebo si namočí křídla. Kachny jsou hrozný trdla, takže si dost často najdou tu nejméně pohodlnou cestu. Alespoň tady to tak funguje.

Nezapomeňte, že ve velkochovu žádnou vodu v hale nemají, takže nejdříve nebudou moc chápat, že jsou to kachny..že můžou plavat.

Tím pádem doporučuji ze začátku zajistit, ať mají možnost dosáhnout na dno, případně nějaké prkno na které se postaví. Musejí si zvyknout.

Vodu měním max po 14ti dnech, nebo podle znečištění. Záleží, jakou možnost koupání zvolíte.

UBYTOVÁNÍ: Jestli chcete a můžete vzít 5000,- kupte hotový kachník, který Vám na přání rovnou i zateplí, což je na zimu určitě potřeba.

Našel jsem i levnější.. Za pět tisíc by však měl mít být strop. Je to určitě nejrychlejší a nejpohodlnější varianta. No a když nechcete, nebo prostě nemůžete utrácet, postačí vám palety a polystyren. Začíná venku teplo, takže velká výhoda pří řešení domečku.

Jako podestýlku používám slámu. Čím větší balení koupíte, tím levněji Vás to bude stát. Vyhněte se však nákupům v různých pet centrech a podobných krámech pro zvířata. Tam ten příklad s množstvím a cenou rozhodně neplatí.

Z kachníku každý den vybírám zadělanou slámu, kterou nahradím čistou a suchou. Celkově čistím zas cca po 14ti dnech. Vezmu Ecover, naleju do vody, pořádně vytřu špínu a hotovo.. Na noc dovnitř nedávám vodu ani jídlo. Sláma by byla mokrá a špinavá, což je špatně.

Prvních pár dní se tomu ale zřejmě nevyhnete. Musejí si nejdříve zvyknout na svůj nový domov, takže nejspíš nebudou vylejzat nebo jako v mém případě, když se k Vám dostanou v zimě, je nebudete pouštět, pokud nemají peří, které by je chránilo.

Tím pádem se voda a jídlo musí dát dovnitř a slámu čistit denně. Venku bych zajistil nějaký přístřešek, kam se můžou schovat. Většinu času však tráví louděním po zahradě, koupáním, péčí o peří, nebo spánkem někde pod keřem.
Ke konci ještě dodám… pozor na ostré předměty, provázky, díry a hlavně PREDÁTORY!

Tak doufám, že Vám tyhle postřehy budou alespoň trochu užitečný. Je 01:30 ráno, když tohle píšu, ale tak nějak mám pocit, že není důvod čekat do dalšího dne.

Podívejte se znovu do galerie ze záchrany těchto čtyř kachen. Větší peklo už určitě zažít nemohou.

Pro inspiraci přikládám aktuální fotky. Snad se budou líbit a povzbudí vás k tomu nejlepšímu, co můžete udělat. Nabídnout možnost života.

DOKUD NEBUDOU VŠECHNY KLECE PRÁZDNÉ - GO VEGAN

Otevřená záchrana XXV (leden 2016)

This entry was posted on Středa, Březen 30th, 2016 at 21.42 and is filed under od mých blízkých. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.