Domestikace kura

Není zcela jisté, kdy a kde došlo k první domestikaci kura domácího, respektive jeho vývojových předků - divokých kurů hřebenatých (Největším podílem je zřejmě zastoupen kur bankivský.) Možná před 6-8 000 lety, ale možná již o 2 000 let dříve v jihovýchodní Asii.

Důvodem pro jeho sevření lidmi nebylo pouze maso, vejce nebo peří, ale také různé rituály při kterých byl obětován, např. předvídání budoucnosti (koneckonců, mnohé rituály jsou běžné ještě dnes).

K prvním pokusům v ochočení kura bankivského nedošlo asi proto, že by chtěl člověk získat vajíčka a maso, nýbrž z toho důvodu, že kur hrál určitou roli v náboženství. Byl totiž často obětován různým božstvům. Dalším důvodem jeho chovu a hlavně rozšíření do velké části světa bylo užití kohoutů v kohoutích zápasech.
J. Hanzák, J. Wolf, L. J. Dobroruka: Světem zvířat III. díl, St. nakl. dětské knihy, Praha, 1965

Hrabavá drůbež tedy byla chována z mnoha důvodů. Svou roli sehrály dvě naprosto odlišné potraviny, obdiv, status, náboženství, věštění a povyražení.
Roger A. Carus: Zvířata, která změnila člověka, PRÁH, 1999

Intenzivnější selekce zaměřená na produkční vlastnosti začala v době po II. světové válce. Křížením a výběrem vznikla různá plemena dělící se podle vnuceného směru vývoje na masná, nosná a kombinovaná. Zneužití jiná než jako zdroje masa a vajec jsou v současné době spíše okrajová nebo doplňková.

This entry was posted on Čtvrtek, Listopad 6th, 2008 at 22.13 and is filed under ze života zvířat. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.