In memory Bill “Avalon” Rodgers

V temné noci zimního slunovratu, proklouzl duch Billa Rodgerse, známého také jako Avalon, mřížemi jeho cely, podél institucionálních koridorů Věznice hrabství Cononino a ven do křišťálově čistého vzduchu. Zanechal za sebou obvinění ze žhářství a pocity zrady a došel domů do srdce své komunity.

Většina jeho přátel řekla, že cítí jeho blízkost plynoucí z jeho překonání mříží. Během nočního vzpomínkového obřadu, při kterém si připomínaly jeho bojovného ducha, vzplanul piknikový stůl v rozhodujícím momentu. Uhasili oheň, sfoukli zbylé svíčky a vzpomínali na Billa ve tmě, kterou tak miloval. Obklopeni vůní borovice a žuly, pokračovali jeho přátelé ještě nějakou chvíli, než se shromáždili okolo ohně, aby si vyprávěli příběhy o Billovi.

Na konci 80. let chodil Bill na Prescott College v Severní Arizoně. Když tam byl, posílil svůj zájem o aktivismus, nakonec se vložil do akcí EarthFirst! v Idahu a v některých dalších západních zemích. O deset let později se vrátil na Prescott a před dvěma lety zřídil se svojí partnerkou, Katie Nelson, Catalyst Infoshop. Tento obchod nabízí knihy, časopisy a podporu aktivistům a především je to centrum ekologické a sociální spravedlnsoti.

Jedna z Billových posledních kampaní, před zatčením na začátku prosince, obstarávala podporu a zprávy o Mattu Crozierovi a Rodu Coronado. Tito dva čelili uznání vinnými z obžaloby vztahující se k přímým akcím podniknutým na ochranu horských lvů v Sabino Canyon. Lvi pociťovali důsledky lidského zásahu a podle scénáře, který se stává stále běžnějším, se také přestávali bát lidí.

Po celý svůj dospělý život trpěl Bill následky stejného zásahu a tak, jako divoké kočky, kterým se podobal svým pohybem, nočními zvyky i tichostí, se také přestal bát - systému.

Byl to malý člověk útlého těla a mírných pohybů, který se někdy pohyboval - Přísahám! - jako kočka,” napsal v e-mailu jeho přítel Gene Dilworth.

Billova spřízněnost s kočičí symbolikou našla své vyjádření v logu Catalyst, černá kočka rozbíjející tabuli skla.

V bulletinu Catalyst, Zaběhlá kočka, napsal: „Černá kočka nám připomíná noc, ten ‘jiný svět’ - svět možností. Ať je to duchovní nebo politické, můžeme se tímto světem pohybovat se vší tou elegancí, tichostí a mazaností kočky. V noci už nejsme obětí svých pánů, ale predátory usilujícími o změnu zavedeného řádu a vytvoření spravedlivější společnosti - všemi nutnými prostředky.”

Billův poslední čin, jako divočinu milujícího bojovníka, ho osvobodil. Chvíli před tím, než se udusil, napsal: „Neodešel jsem. Jen jsem změnil formu. Se mnou nebo beze mě, odpor je každým dnem silnější.”

Vzpomínka na Billa přetrvává díky oddaným činům ostatních bojovníků. Na Nový rok (2005) jeho jménem osvobodilo A.L.F ve Španělsku 26 bíglů.

„Netruchlete. Sdružte se.” Bill Rodgers, 22. prosince 2005

bus-billef-warner-creek

Eric Ryberg, No Compromise 29

This entry was posted on Středa, Prosinec 2nd, 2009 at 16.04 and is filed under in memory. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.