Vánoce a kapr: pohoda a vražda

Jsem přesvědčený, že mír, soucit a ztišení jsou mnohem hlubšími vánočními tradicemi než pouliční masakr kaprů. Přesto i ten dnes patří ke koloritu vánoční pohody a jen málokdo se děsí procházet ulicemi a dívat se na přeplněné sádky, mnohdy špatně prokysličené, na ryby za živa zbavované šupin, na krev na chodníku a vnitřnosti ve kbelíku.

Co je vlastně zač?

Kapr je tvor společenský. Dokonce i ve stáří je mu bližší hejno než samota. Má rád klid a žije-li obklopený uřvaným břehem mění dokonce i stravovací režim a raději se vydává za potravou až v noci, kdy lze očekávat břeh méně uřvaný. Je stejně tak opatrný jako zvědavý. Courá se u dna, hledá potravu, ale zároveň jen málokdy zanedbá příležitost prozkoumat i co se pojíst nedá. Procházíte-li se někdy kolem rybníku a těšíte se pohledem na vyskakující ryby, pak jsou to kapři. Není jisté, proč to dělají. Možná se takto čistí od bahna v kterém hledali potravu, možná jen tak blbnou.

Proč zrovna kapr?

Pokud by kapr měl zemřít stářím, v průměru by to bylo mezi 10-25 roky, ale může to být třeba až ve 40ti letech. Je všežravý, odolný a přizpůsobivý. Snadněji než jiné ryby snáší teplotní výkyvy. Má obrovský rozmnožovací potenciál a ve srovnání s jinými rybami i rychleji roste (třeba i 2kg za rok). Snese i drsnější zacházení, takže i výlov může být drsnější a pouliční prodej bezohlednější.

Výlov

Když se vypouští rybník, ryby se stahují za vodou až na nejhlubší místo rybníka. Rybáři na břehu a rybáři na loďkách táhnou síť zatíženou ze spodu olovem a odlehčenou na povrchu plováky. Ti na loďkách mají ještě dlouhé tyče, kterými přidržují síť u dna, aby ryby nepodplavaly, jiní mlátí tyčemi o hladinu. Kapr patří mezi ryby poměrně dobře vnímající zvuky. Jeho sluchový orgán je spojený kůstkami s plynovým měchýřkem, který zesiluje zvukové signály. Vzniklé vibrace rozpohybují tzv. sluchové kaménky (ty se pohybují i samotným pohybem ryby) a dráždí smyslové buňky. To umožňuje kaprovi prostorovou orientaci (zvuk se vodě šíří v tlakových vlnách). A teď si představte, co s ním udělá mlácení tyčemi o hladinu.

Ze zatažené sítě se ryby vybírají kesrem na brakovnici, kde se třídí podle velikosti a druhu. Stává se, že nějaké ryby zůstanou po výlovu v bahně a udusí se.

Ulice

Při prodeji na ulicích jsou nejčastějšími závadami přeplněné kádě nebo nedostatečný přívod vody. Obojí vede k dušení, někdy k udušení ryb.

Dalším problémem je manipulace v přímém styku s rybami, kdy se můžeme setkat např. s vtlačováním prstů pod skřele na žábry nebo do očnic, násilným vytlačováním jiker, se zbavováním šupin ještě ze živých ryb, s neodborným a velmi drastickým zabíjením.

Zcela bez kontroly jsme od okamžiku prodeje živé ryby, kterou si někteří lidé chtějí zabít sami v klidu domova. Transport v igelitce, někdy několik dnů v chlorované a příliš teplé vodě a nakonec zabití, mnohdy ubití, kdy strejda s paličkou honí kapra pod skříní.

Zpátky do rybníka?

Velmi malou šanci k přežití má kapr zakoupený třeba 20. nebo 21. prosince a 24. prosince hozený do řeky nebo do rybníka. Nejde pouze o teplotní a jiné šoky v rychlém sledu za sebou, to znamená z kádě do vany a z vany do rybníka, ale také o to, že vylovením a následnou manipulací došlo k narušení přirozeného životního cyklu.

Kapr je zimní spáč, s poklesem pod 8°C přestává jíst, s dalším poklesem a s vytvořenými zásobními látkami by měl na podzim lehnout ke dnu a zazimovat. Místo toho je v říjnu nebo v listopadu vylovený, hozený do sádky, do vody bez bahna, aby se jeho tělo, alespoň částečně, zbavilo pachu a chuti bahna a ponechán bez potravy, aby byl více dietní. Není mu umožněné zazimování, kdy se minimalizují životní funkce, včetně látkové výměny. Je hladový, vysílený a unavený. Nešťastný a neveselý.

Navíc může mít, a většinou i má, nějaká povrchová zranění, a je zbavený ochranného slizu. To znamená mnohem větší pravděpodobnost napadení různými plísněmi nebo parazity.

Chce-li někdo kapra koupit a poté jej vypustit, a samozřejmě i tímto podpořit tento byznys, měl a nebo měl by se o něj pár měsíců postarat a pustit jej až bude stálá teplota mezi 6 až 8°C.

Pokud ale chcete zastavit tento krutý a zbytečný zvyk, nedávejte vydělat prodejcům a prodejkyním. Nechte kapra žít.

This entry was posted on Pátek, Prosinec 3rd, 2010 at 9.31 and is filed under ze života zvířat. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.