Mýtus “přirozeného chovu”

Často se mluví o přirozeném chovu zvířat, ale nic takového jako přirozený chov neexistuje prostě proto, že žádné zvíře nemá své určení v rukou člověka. Přirozený chov zvířat je mýtus. Jediné, čeho lze dosáhnout, je držení v přirozených podmínkách.

Např. pro tzv. užitkovou drůbež, tak jak ji známe dnes, hybridy vzniklé ze dvou, tří, čtyř i více inbredních linií, snad ani žádné přirozené podmínky nejsou. Vycházejme tedy z poznatků o jejich předchůdcích a předchůdkyních.

Chov v přirozených podmínkách znamená malé skupinky o 6-10 jedincích, s možností vytváření sociálních vztahů (včetně výchovy potomstva), volně se pohybující, s možností úkrytu v křovích a jiných nízkých porostech a nočním hřadováním na stromech. Nikoli chov s vyloučením veškerého stresu, ale s možností podílet se aktivně na kvalitě svého života, včetně možných negativních dopadů. Pochybuji, že něco podobného je možné za současného zachování množství držené drůbeže.

Předchůdkyně tohoto ptáka měli v jednom roce, vždy na jaře, mezi 12-15 vejci a o potomstvo se staraly tak dlouho jak bylo třeba, dnes je to u výkonných tzv. nosných hybridů i více jak 300 vajec v jednom snáškovém období, které bylo prodlouženo až na 10-11 měsíců. Výchova potomstva se nevyžaduje, stačí reprodukce.

Ve 40.letech minulého století byla průměrná hmotnost tzv. masných typů 1,29 kg a délka výkrmu byla 14 týdnů, dnes např. v ČR nejrozšířenější ROSS 308 dorůstá do váhy 1,6 až 1,8 kg již za 35 dnů (Podotýkám, že uváděné užitkové vlastnosti vycházejí z výsledků nejlepších 25 % hejn Ross 308 na celém světě. Průměrná užitkovost může být o 10-20% nižší.1).

1) http://www.xavergen.cz/

This entry was posted on Pondělí, Leden 19th, 2009 at 0.10 and is filed under ze života zvířat. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.