Lidé rybám o Vánocích (Šternberk 2007)

Pokud jste také vyšli do ulic s fotoaparátem nebo kamerou dokumentovat krvavou změť v níž se o vánocích proměňují ryby na ulicích nebo pokud jste se pokusili promlouvat do citu a do rozumu otupělého tím, že tradice je přece tradice a pokud je tou tradicí natřít tlamu Ježíškovi rybí krví, pak by tradice měla být chválená a držená, a pokud své fotky či videa chcete dát ostatním k lítosti či zamyšlení prostřednictvím realita.tv, máte prostor.

Pokud jste udělali nějakou jinou akci se snahou zastavit zbytečnou a zbytečně krutou tradici, máte prostor. Ať již byla akce přijatá jakkoli, se zájmem či bez zájmu, s pochopením či odporem, může být pro jiné příkladem či inspirací nebo může přispět k vyvarování se některým chybám.

Když jsem před lety poprvé maloval transparent s kaprem a nápisem “NECHTE JE ŽÍT!” a pak ještě s dvěma lidmi mrzl na olomouckém náměstí vedle stánku, kde se tlouklo a podřezávalo a díval se na dlouhou frontu s nadrženými igelitkami, bylo ve mě více doufání ve větší změnu. (Hodně lidí tenkrát slíbilo svou pomoc a účast a zůstalo jen u slibů, protože slibuje se snadno, ale pomáhá se ztěžka. Kdo se o něco snaží, ví, že tohle je jedna z mála aktivistických jistot.)

Když jsem v minulých dnech chodil Šternberkem a Olomoucí, fotil to neštěstí a volal různým lidem v různých jiných městech, jestli by také nechtěly a nechtěli jít do ulic, bylo mi hůře než tenkrát před lety.

Jsou dvě hodiny ráno 24.prosince, připravuji fotky na web a vracím, a trochu si zvracím, minulé dny a týdny, protože už začátkem prosince se spíše ztěžka brodím ulicemi, jak je ve vzduchu i v lidech cítit, že už se to blíží, už se to blíží..

Tohle je čas smutku. Neusmívejte se.

Po kliknutí na fotografii vstoupíte do galerie.

This entry was posted on Sobota, Prosinec 27th, 2008 at 13.56 and is filed under reportáž. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.