Člověk v zákonech

Pokud jde o zákony, mám s nimi dva základní problémy. Že je někdo ovládá a jakým způsobem, a že vůbec jsou. Zákony, dnes a tady, jsou součást vědeckotechnického pohybu. S tím dobrým i tím špatným, které to dobré převyšuje a dominuje nad ním.

To, že zákony někdo ovládá a že lidé mají různé preference vytváří konkurenční boj o to, kdo je bude ovládat a jakým způsobem, a také konkurenční zmatek, protože čím jsou složitější, tím je složitější poznat, kdo s kým hraje, proti komu, proč a o co.

Hodně lidí řekne, nelíbí se ti zákon? Tak ho změň. Je to věc managementu. Nelíbí se ti management? Tak ho změň. Získej hlasy a buď majitelem urny nebo hoď svůj hlas do urny někomu, kdo se ti líbí nebo je pro tebe menší zlo. Pominu naivitu tohoto přístupu a řeknu jen, že život není věc managementu, protože život není firma.

Každý je schopen najít zákon, z nějž má osobní užitek. Ale je nutné se ptát nejen, jaký užitek mám já, ale také kdo jej má největší, kdo získává nejvíce moci, schopnosti a možnosti manipulovat, kontrolovat, pokutovat, vyřazovat apod.

Také je nutné se ptát, co s námi dělá zákon? Vždyť člověk je rozhlížející se bytost. Zákon řídí a omezuje naše vnímání, myšlení, jednání a zkušenosti. Vytváří umělý svět s umělými pravidly, který je mezi námi a skutečným světem.

Kůň má klapky na očích, ostruhy, otěže, martingal, ohlávku a chomout. Člověk má zákony.

V důsledku ztrácíme sílu a schopnost vlastního rozhodnutí a získáváme závislost na řízených rozhodnutích. Jako půda, na které nevyroste nic bez umělého prohnojení a kontaminace pesticidy.

This entry was posted on Úterý, Březen 13th, 2018 at 6.34 and is filed under empatie, eseje. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.