Proti proudu!(ČT2 - 17.03.2010)

Oficiální text České televize:
Dokument režiséra Jana Dadáka se věnuje motivům a důsledkům individualismu v české společnosti. Lidé zastávající nepopulární postoje, nezvolili nejlehčí životní cestu. Čelí nepochopení, společenské nepopularitě, nezřídka obětují vztahy k blízkým lidem, zaměstnání, popř. majetek. V krajních případech jsou kriminalizováni, prohlašováni za psychicky nemocné, jsou jim podsouvány falešné motivace.

Jak takoví lidé žijí, jaké pravdy zastávají, čím prošli, v čem jsou charakterově a názorově jiní, že vyčnívají a nevejdou se do zaběhnutých kolejí? Rebelové s příčinou i bez příčiny, jací jsou a jak se jim žije v české společnosti? Existuje v našem národním povědomí vůbec něco jako respekt k individuálnímu odporu či individuálnímu postoji? Je pro nás nehrdiny rebel hrdinou? Nebo jen podivínem? Jak vnímá většina své “nezdravé jedince”, je k nim lhostejná? Rozlišuje, jde-li o postoj morální, racionální, demokratický? Jakých forem nabývá novodobá exkomunikace?

O důvodech a důsledcích osamoceného hájení názoru v dokumentu hovoří filozof a religionista Ivan Štampach, spisovatelka a publicistka Petra Dvořáková, členové České pirátské strany, zastánce alternativní medicíny Dušan Dvořák, ochránce zvířat Michal Kolesár a nezávislý umělec Milan Kozelka.

Drobná oprava:
V dokumentu je uvedeno, že jsem trestně stíhán v Rakousku a v České republice. Pravdou je, že v Rakousku jsem vyšetřován, ale nikoli stíhán (nebo o tom nevím) a v České republice bylo trestní stíhání zastaveno jako neodůvodněné.
Čtěte zde

Dokument ke shlédnutí na webu České televize

Děkuji Janu Dadákovi za zvolené téma.

This entry was posted on Pátek, Březen 19th, 2010 at 15.48 and is filed under média. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.