Když se v kostele těší ze smrti… (Hejnice - říjen 2009)

Do Hejnice jsem přijel pár minut poté, co průvod vyrazil. Viděl jsem povoz tažený dvěma koňmi, kočírovaný čtyřmi veselými teenagery a naložený dvěma mrtvými. Srnčetem a danělou, samicí daňka. Vjel jsem do první ulice, kde se dalo zaparkovat, vyskočil z auta a běžel fotit. Bohužel jsem zaparkoval v zákazu vjezdu, bohužel naproti policejní stanici a bohužel za 500Kč. V tu chvíli mi to bylo celkem jedno.

Díval jsem se na lidi v průvodu. Na školní mládež, většinou zřejmě z místní lesnické školy. Na děti zaujaté tím, co se děje. Na jejich maminky, tatínky, babičky i dědy. Na ženy a muže v lesnických uniformách, některé se psy, jiné se zelenými prapory, další s pochodněmi. Na sokolníky v kostýmech a sokoli na rukou. Na koně osedlané jinými lidmi v kostýmech a v čele na koňském hřbetu se vezoucí bohyni Dianu a sv. Huberta. Prý bohyni lovu a patrona myslivců.

Dřevěný povoz se zvířaty obětovanými katolickému bohu a jeho mafii, pardon, chtěl jsem říci církvi (Pochopitelný omyl, že?), byl po stranách vyzdobený květinami a mrtvá zvířata ležela na zelených větvích a se zelenou větvičkou vloženou do úst. Srnče i daněla byly rozřezané od krku přes břicho až po ocas a vyvrhnuté z vnitřností. Daněla měla větvičku vloženou i do střelné rány na boku. Oči měla podlité krví a krev kolem očí. Jakoby ji plakala.

Průvod zastavil před obecním úřadem, pomazlil se s obecním pánem a pokračoval k bazilice Navštívení Panny Marie, která není panna, protože jsem s ní už dvakrát spal. (To jen mezi námi.)

Před chrámem nás přivítal kněz, očividně dojatý celou tou svatou událostí a své dojetí potvrdil poté, kdy začal promlouvat v chrámu. Nejprve nás zasvětil do svých rodinných svazků, takže teď už vím, že jeho strýc je také lesník a on je tomu rád. Zamyslel se, jestli je lepší říkat myslivec nebo lovec a prý asi myslivec, protože lovec je takové škaredé. Mluvil o tom, kolik práce musí myslivci udělat v lese, aby tam potom ten návštěvník mohl přijít a aby se potěšilo oko člověka a samozřejmě také duše člověka. Pochválil výzdobu kolem oltáře, že je vidět kolik práce s ní bylo a že to až bere za srdce.

Výzdoba, tolik těšící kněze, byla, podle mého, ubohá a hloupá a trochu jako výsměch. Po levé straně oltáře kříž, na něm v bolesti svěšený Ježíš s krvavou ránou na boku. Stejně jako obětovaná daněla, jak řekla dívka, která byla se mnou. Kříž byl ozdobený lebkou s parožím. Po obou stranách oltáře vycpaná zvířata. Jezevec, liška, volavka a kuna, která byla dokonce připevněná do větví stromku, jakože šplhá. Květiny. Ovoce a kaštany v mísách. Z jedné strany oltáře mrtvola daněly, z druhé strany mrtvola srnčete. Před lavicemi sokolníci, muži a ženy v kostýmech a lesnických uniformách. Planoucí pochodně a živá myslivecká hudba. Lidé v lavicích naslouchali a kněz žvanil, modlil se a žehnal.

Poté byli dva adepti pasování na myslivce, kněz rozdal oplatky a mše skončila. Chrám byl skoro prázdný. Jen důchodkyně a důchodci si prohlíželi obětiny, začalo se uklízet, hudebníci si vlezli mezi vycpaná zvířata a zastřelenou danělu, aby zapózovali fotografovi, moji přítelkyni vysvětloval jeden z myslivců, že tohle vycpané je jezevec a tohle zastřelené srnče a já jsem ještě fotil, chodil kolem těch běsů a ačkoli vím, že to bylo k ničemu, pohladil jsem danělu po hlavě a po červených slzách.

Více o svatohubertské tradici:

O mrtvém jelenu, hloupé tradici a jejím posvěcení (Plumlov – říjen 2008)

A ještě jednou fotoreportáž z Hejnice:

protilovu.blog.cz

hubert-101-of-102

Po kliknutí na fotografii vstoupíš do galerie.

hubert-3-of-102

hubert-19-of-102

hubert-35-of-102

hubert-41-of-102

hubert-47-of-102

hubert-48-of-102

hubert-60-of-102

hubert-70-of-102

hubert-78-of-102

hubert-79-of-1021

hubert-82-of-102

hubert-96-of-102

This entry was posted on Pondělí, Listopad 2nd, 2009 at 1.58 and is filed under reportáž. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Comments are closed.